Lietuviškas sūris – Ar žinote, kad?

Nesvarbu, ar mėgstate sūrį, ar negalite jo pakęsti. Šie faktai netgi į paprasčiausią sumuštinį su šiuo produktu privers pažvelgti kitaip.

Pagaminti 1 kg sūrio reikia maždaug 10 kg karvių arba ožkų pieno. Tiesa, jis gali būti gaminamas ir kitaip – iš sojų, žirnių, veršiukų arba kiaulių kepenų, grietinės ir netgi cukraus su ledu.

Sūrio pėdsakų rasta pirmosios dinastijos laikų (maždaug apie 3000–2800 m. pr. Kr.) Egipto piramidėse. Apie tai, kaip buvo gaminamas šis produktas, pasakojama ir Homero „Odisėjoje“. Sūris buvo svarbi senovės romėnų ir graikų prekė.

Olandai pirmieji pasuko pramoniniu keliu ir XIV amžiuje ėmė gaminti labai daug kieto sūrio. Šis produktas neprarado paklausos ir mūsų dienomis.

Kai kuriose Kaukazo tautose stipraus kvapo sūris laikomas afrodiziaku, todėl jo visada būna ant vestuvinio stalo.

Didžiojoje Britanijoje Glosterio mieste kasmet vyksta įdomios varžybos – sūrio gaudynės. Sūris paleidžiamas riedėti nuo stataus kalno, o minia drąsuolių leidžiasi pavymui.

Čedaro sūris dažomas anatų sėklomis jau daugiau kaip 200 metų. Taip pat vietoje dažiklių naudojamos morkų sultys ir medetkų žiedlapiai.

Britanijos karalienė Viktorija (1837–1901) vestuvių proga gavo didelę dovaną – daugybę Čedaro sūrio (iš viso – kiek daugiau nei 500 kg).

Anot legendos, pasitraukęs į dykumą Zaratustra daugiau kaip 20 metų mito beveik vienu sūriu.

Sūrio gamybos metu bakterijos išskiria dujas. Susidariusių burbulų vietoje lieka skylės, kurias specialistai vadina „akimis“.

Check Also

faktas

10 įdomiausių faktų

pasidalinta15 Facebook0 Twitter3 Comments12 Email Pastaruoju metu kavinėse ir baruose išpopuliatėjo protmūšio žaidimai, tad vis …

Keisčiausi padangėse skraidę lėktuvai

pasidalinta0 Facebook0 Twitter0 Comments0 Email Nuo tos dienos, kai broliai Raitai pirmą kartą pakilo į …

Ilgiausias pasaulyje žodis – 190 tūkstančių raidžių

pasidalinta8 Facebook7 Twitter1 Comments0 Email Tikrai taip – perskaitėte teisingai, tai beveik 190 tūkstančių, arba, …

Loading Facebook Comments ...

Send this to a friend